טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית המוכרים כ- IVF או "הפריית מבחנה", נהיו מבוקשים מאוד בעולם המערבי בשנים האחרונות. יותר ויותר זוגות בעולם ובישראל מבצעים טיפולי פוריות בשל קשיים בכניסה להריון. הסיבות לשכיחות הגבוהה יותר בשנים האחרונות נובעת מסיבות שונות, כולל הרגלי אכילה לא בריאים, השמנת יתר, שכיחות גבוהה יותר של מחלות הגורמות לחסימת חצוצרות, עישון, וגורמים אחרים שעדיין נחקרים כמו קרינה של מכשירים אלקטרוניים, כדוגמת טלפונים סלולריים ומחשבים.
טיפולי הפריה חוץ גופית – In Vitro Fertilization, או בשמותיהם הנוספים- "הפריה מלאכותית" או "הפריית מבחנה", הם טיפולים המסייעים לתהליך ההפריה שלא מתרחש באופן טבעי בגוף האישה. בתהליך זה, מפגישים בין הזרעון לבין הביציות באופן מלאכותי, לאחר שאיבת ביציות מגופה של האישה ולקיחת זרע מהגבר.
בטיפולים אלה, אנו מפרים את הביצית בזרע בתנאי מעבדה. קיימות שתי אפשרויות להפריית הביצית: הזרקה של הזרע אל תוך הביצית או הזרעה של הביצית, עם כמות גדולה של תאיי זרע סביבה, כך שהטוב ביותר יחדור ויפרה את הביצית. כל אחת מהשיטות תתבצע בהתאם לבדיקות ולאיכות הזרע והביציות המתקבלות במעבדה, ובהתאם להחלטת הרופא והאמבריולוגית במעבדה. במהלך ההפריה, העובר נשמר וגדל באינקובטור, בתנאים מאוד מדויקים המחקים את תנאי הרחם. העובר מתפתח במהלך 3-5 ימים באינקובטור ומוחזר לחלל הרחם להמשך התפתחות. ההחדרה של העובר לחלל הרחם היא פשוטה ומתבצעת כמו בדיקה גינקולוגית ובהנחיית אולטראסאונד.
חשוב לציין: במסגרת טיפולי פוריות IVF האישה מקבלת טיפולים הורמונאליים. תפקידן של תרופות הורמונליות אלה הוא להשפיע על התפתחות הזקיקים והביציות בשחלה, ולאפשר למספר רב יותר של ביציות להגיע לביוץ. לפני שהאישה תבייץ, מתוכננת שאיבה של הביציות בחדר ניתוח, ובאותו זמן גם בן הזוג מוסר זרע למעבדה, שם מתבצע כל תהליך ההפריה.
טיפולי IVF מבוצעים בזוגות שמנסים להיכנס להריון בדרך טבעית, בדרך כלל לאחר שנה של ניסיונות ללא הצלחה. כשזוג לא מצליח ונתקל בקשיי כניסה להריון, עליהם לפנות למומחה פוריות שיבדוק ויאבחן את הסיבה או הגורם לאי פריון בגבר או אי פריון באישה ויויציע לזוג את הטיפול המתאים ביותר.
גם בישראל ישנם אלפי זוגות, צעירים ומבוגרים, אשר המתקשים להיכנס להריון ובוחרים לבצע טיפולי פוריות IVF, על מנת לפתור את הבעיה בדרך הבטוחה והיעילה ביותר.
הבעיות המובילות לצורך בטיפולי IVF הן בעיות בזרע, איכות וכמות זרע ירודה אצל בן הזוג, בעיות מבניות בחלל הרחם או חצוצרות חסומות, כמו גם בעיות בביוצים תקינים. על מרבית הבעיות טיפולי IVF יתנו את הפתרון. מצבים קיצוניים בהם לא ניתן למצוא זרע כלל, או באישה מבוגרת ללא ביציות, לא ניתן יהיה לבצע טיפולי IVF רגילים ונוכל להסתייע בשיטות אחרות כמו תרומת זרע או תרומת ביציות. גם מצבים אלה דורשים הפריה חוץ גופית, והעובר יוחזר בד"כ לרחם של האם העתידית.
באופן טבעי, השחלה מכילה מספר רב של ביציות. מידי חודש יוצאות לדרך קבוצת ביציות שנבחרה ע"י הורמונים פנימיים שלנו בגוף, אך בסופו של דבר, רק אחת מהן תבייץ בזמן הביוץ. כל שאר הביציות עוברות תהליך של נסיגה ונעלמות. התהליך מתרחש מידי חודש אצל נשים להן ביוצים סדירים. גם בנשים ללא ביוצים מתרחש תהליך של הרס ביציות קבוע. בטיפולי הפריה חוץ גופית מתחילים בטיפול הורמונלי, הניתן לאישה על מנת לאפשר למספר הביציות המירבי, הקיים אצלה באותו חודש בשחלה, להתפתח ולהבשיל, וכך נוכל להשיג מספר גדול יותר במקום ביצית אחת שתבייץ (לכל אישה מספר אינדבידואלי המשתנה מידי חודש). כאשר נצליח לגייס את מרבית הביציות שבשחלה בחודש נתון להתפתח, נוכל במועד מדויק, לפני הביוץ הספונטני, לשאוב את כל הביציות מהשחלה ולהעבירן אל המעבדה.
השאיבה מתבצעת בחדר ניתוח, בהרדמה כללית קלה, ואף ניתן גם לקיים שאיבת ביציות ללא הרדמה. ביום השאיבה, נמסור את הזרע למעבדה לצורך הפריית הביציות. בסיכומו של טיפול, השאיפה להגיע למספר רב יותר של ביציות בחודש נתון, אך מצד שני ,כמובן, לשמור על איזון כך שלא יגרם גירוי יתר של השחלה, שלו סיבוכים שאנחנו מאוד נמנעים מהם.
לידיעתכם, כל המידע במופיע באתר, לרבות הברור וההמלצות הינם כללים ואינם מהווים המלצה או תחליף להתייעצות אישית עם רופא מומחה מוסמך בתחום.
פרופ' עינת פז מומחית לטיפולי פוריות, טיפולי פריון והפריה חוץ גופית
צרו קשר עם פרופ' עינת פז מומחית לטיפולי פוריות, טיפולי פריון והפריה חוץ גופית