הפריה חוץ גופית, המוכרת גם כהפריית מבחנה, הפריה מלאכותית ו-,IVF- In Vitro Fertilization היא תהליך שבו ההפריה מתבצעת מחוץ לגוף האישה.
באופן רגיל, הביצית והזרע אמורים להיפגש בחצוצרות, המקשרות בין השחלה המבייצת לבין חלל הרחם.בהפריה חוץ גופית מפגישים בתנאי מעבדה בין הזרעון של הגבר והביצית של האישה ויוצרים עובר. העובר גדל במעבדה, באינקובטור מיוחד המחקה את התנאים הקיימים בגוף האישה, ומאפשר לביצית המופרית לגדול, להתחלק ולהגיע לשלב של עובר בן מספר תאים, שלאחר מכן יוחדר לרחמה של האישה.
במהלך 40 השנים האחרונות, נרשמה מגמת עליה במספר טיפולי הפריה חוץ גופית בישראל ובעולם. בשנים האחרונות, מספר הטיפולים בארץ היה סביב 40 אלף מחזורים לשנה. מטרת הטיפולים היא לסייע לזוגות שאינם יכולים להרות ספונטנית, באופן טבעי, להגיע למצב של החזרת עוברים לרחם. ואכן, מרבית מחזורי הטיפול הינם עם החזרת עוברים. בארץ, כרבע מהטיפולים הסתיימו בהריון וכ- 20% הסתיימו בלידת חי. עפ"י נתוני משרד הבריאות בשנים האחרונות, כ- 4% מכלל לידות החי היו כתוצאה מטיפולי הפריה חוץ גופית.
בראש ובראשונה, יש להגיע לאבחנה מדויקת, ככל הניתן, מה הסיבה לאי פריון הגבר או אי פריון האישה ההמעוניינים להרות. האבחנה כוללת בדיקות מקיפות לאישה ולבן הזוג, כדי להבין האם מדובר בבעיית אי פריון. לאחר תשאול מקיף שיבצע הרופא, יש לבצע בדיקות דם מקיפות לאישור בריאות האישה, בירור תקינות האגן, בירור של חלל הרחם, שחלות וחצוצרות. גם בן הזוג יעבור ברור לתקינות הזרע ובמידה וימצא ליקוי כל שהוא בבדיקת הזרע, הוא יופנה להמשך בירור, הכולל בדיקות דם, אולטראסאונד ובדיקות אורולוג, בהתאם. על סמך כל הבדיקות נקבע את האבחנה ונתחיל את הטיפול המיועד.
שאיבת הביציות הראשונה, לפני 40 שנה, התבצעה ללא כל הכנה שחלתית, ונשאבה ביצית אחת. מידי חודש מתחילות את תהליך הבשלת הביצית מספר רב של ביציות, אך לקראת הביוץ רק ביצית אחת "שורדת" ומבייצת. לעומת השאיבה הראשונה, אנחנו משתדלים היום לעורר את תגובתם של כל הזקיקים בשחלה ולהביא להתפתחותם, כדי לשאוב יותר מביצית אחת.
מתחילים עם הכנת האישה לשאיבת הביציות. מטרת הטיפול והתרופות הניתנות היא לגרות את השחלות מצד אחד, אך גם למנוע ביוץ עצמוני לא מתוכנן. השאיפה היא שנוכל להשיג כ- 15 ביציות במהלך כל טיפול, וכמובן שהמספר משתנה כתלות בתגובה השחלתית של כל אישה ובגילה.
ישנם שלושה סוגים עיקריים של תרופות:
השאיבה צריכה להתבצע תוך 36 שעות ממתן הכוריגון (פרגניל, אוביטרל ובמצבים מסוימים דקהפפטיל), כיוון שלאחר מועד זה יתרחש ביוץ עצמוני, גם בנוכחות תרופות הדיכוי.שאיבת ביציות מבוצעת בבית חולים בהרדמה כללית, אך ניתן לקיים גם שאיבת ביציות ללא הרדמה. השאיבה מבוצעת תחת הנחיה של אולטראסאונד נרתיקי. הזקיקים מזוהים בשחלות והנוזל נשאב מתוכם דרך הנרתיק, בעזרת מחט שצמודה למתמר האולטראסאונד. מכאן, הנוזל הנשאב נאסף למבחנות אשר מועברות למעבדה. במעבדה, הוא מועבר לצלוחיות, ותחת מיקרוסקופ מבודדות הביציות ומועברות להדגרה באינקובטור.
הביציות המופרות, הנמצאות עכשיו בשלבי גדילה והופכות בהדרגה לעוברים, מוחזרות לחלל הרחם. ההחזרה מבוצעת, בדרך כלל, ביום השלישי או החמישי לאחר השאיבה, בעזרת צנתר פלסטיק גמיש שמוחדר דרך צוואר הרחם. פעולה זו אינה כרוכה בכאבים בדרך כלל, ומתבצעת בהנחיית אולטראסאונד. הפעולה מבוצעת ללא הרדמה. ההחלטה על מספר העוברים המוחזרים לרחם הינה של הרופא, תוך שיתוף המטופלים. קיימים קווים מנחים למספר העוברים המוחזרים ואין לחרוג מהם, כיוון שמהטרה היא להימנע מהריונות מרובי עוברים (שלישיות ורביעיות) שבהם סיבוכי ההריון גבוהים, ולהבטיח הריון בטוח לאם ולעובר.
קיימות אפשרויות שונות להחזרה של עוברים לרחם. בעבר, היה מקובל להחזיר תאי זרע וביצית לחצוצרה, או להחזיר עוברים ישירות לחצוצרות (GIFT או ZIFT), אך כיוון שפעולה זו כרוכה בביצוע ניתוח לפרוסקופי שמחייב הרדמה כללית ועשוי להיות כרוך גם בסיבוכים, דרך זו פחות מקובלת כיום.
הביציות המופרות, הנמצאות עכשיו בשלבי גדילה והופכות בהדרגה לעוברים מוחזרות לחלל הרחם. ההחזרה מבוצעת בדרך כלל ביום השלישי או החמישי לאחר השאיבה בעזרת צנתר פלסטיק גמיש שמוחדר דרך צוואר הרחם, פעולה זו אינה כרוכה בכאבים בדרך כלל ומתבצעת בהנחיית אולטראסאונד. הפעולה מבוצעת ללא הרדמה. ההחלטה על מספר העוברים המוחזרים לרחם הינה של הרופא תוך שיתוף המטופלים. קיימים קווים מנחים למספר העוברים המוחזרים ואין לחרוג מהם כיוון שמהטרה היא להמנע מהריונות מרובי עוברים (שלישיות ורביעיות) שאז סיבוכי ההריון גבוהים, ולהבטיח הריון בטוח לאם ולעובר.
קיימות אפשרויות שונות להחזרה של עוברים לרחם. בעבר היה מקובל להחזיר תאי זרע וביצית לחצוצרה או להחזיר עוברים ישירות לחצוצרות (ZIFT או (GIFT. כיוון שפעולה זו כרוכה בביצוע ניתוח לפרוסקופי שמחייב הרדמה כללית ועשוי להיות כרוך גם בסיבוכים ,דרך זו פחות מקובלת כיום.
במצבים בהם התקבלו יותר עוברים ממספר העוברים המוחזרים לרחם במחזור השאיבה, קיימת אפשרות להקפיא חלק מהעוברים, אשר בהערכה במעבדה הוגדרו כעוברים באיכות טובה. כדי להשתמש בעוברים מוקפאים יש לתכנן מחזור טיפול שבסופו תתבצע החזרה של עוברים מוקפאים שיעברו הפשרה. ההחזרה יכולה להיעשות במחזור טבעי, או לאחר הכנה של רירית הרחם עם כדורי אסטרוגן ובהמשך פרוגסטרון. הצלחות הטיפולים של עוברים מוקפאים הינה גבוהה ומשתווה להחזרת עוברים טריים, בזכות הטכנולוגיה הקיימת להקפאת עוברים.
טיפולי הפריה חוץ גופית הינם שגרתיים למדי כיום. הסיבוכים הינם נדירים, ועם זאת, הטיפול אינו חופשי מסיכונים בריאותיים.
טיפול זהיר ומעקב קפדני יכולים לצמצם במידה ניכרת את הסיכונים שכרוכים בטיפול, אך לא למונעם לחלוטין.
טטיפולי הפריה חוץ גופית זמינים בישראל באופן יוצא דופן, הן מבחינת העלות והן מבחינת הפריסה הנרחבת של יחידות הפריה, בכל קצוות הארץ. המומחים בישראל הינם מהמובילים ומהמנוסים בתחומם בעולם, ובזכות מיומנותם הרבה הצליחו אלפי זוגות להגשים את חלומם הנכסף לילדים. כיום, גם בארץ וגם בעולם, הפריה חוץ גופית היא נושא שכיח ומבוקש של זוגות צעירים ומבוגרים, אשר לא מצליחים להיכנס להריון בצורה הטבעית (קיום יחסי מין). בעזרת המדע, הטכנולוגיה של המאה ה-21 עוזרת לנו לפתור בעיות פוריות של זוגות בכל רחבי העולם ולתת להם אלטרנטיבה בטוחה ויעילה! אלטרנטיבה שלא היו זוכים לה אם היו חיים לפני כמה עשרות שנים בודדות.
לפני שחושבים על הפריה חוץ גופית, ראשית צריך להגיע אל מומחה פוריות מומלץ אשר קודם כל יקשיב לבעיות הפוריות שלכם, ינסה "שיטות" ודרכים טבעיות טרם ההמלצה על הפריה חוץ גופית, ורק לאחר מכן, אם בעיות הפוריות ממשיכות ואין יכולת להיכנס להריון בקיום יחסי מין, תינתן המלצה לבצע הפריה חוץ גופית.
שנים של ניסיון עם זוגות שחווים בעיות פוריות, אינספור הצלחות בטיפולי IVF, הקשבה מלאה, דיסקרטיות מובטחת ופתרונות יעילים ובטוחים, עד שתצליחו להיכנס להריון. קצת מדבריה של פרופסור עינת שלום פז, מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית (IVF), במחלקת נשים ויולדות בבית חולים הילל יפה: "אני רואה חשיבות עליונה בהתאמת טיפול ייחודי לכל מטופלת ולכל זוג. בכל תחום רפואי, מצפה החולה לתשומת לב מלאה ולקשר אמיתי שיסייע לו להתמודד עם בעיותיו, לא כל שכן בתחום הפוריות. כאישה, כאמא וכרופאה מומחית בפוריות, אני מכירה ואני מזדהה עם כל מטופל המגיע אלי לטיפול, עם תחושת הרצון העז להפוך להורה. כל אחד ממטופלי הינו עולם ומלואו מבחינתי. למדתי להיות קשובה לרצונם ולבקשותיהם של מטופלי. פתיחות, תשומת הלב לפרטים הקטנים, התייחסות לכישלונות".
לידיעתכם, כל המידע במופיע באתר, לרבות הברור וההמלצות הינם כללים ואינם מהווים המלצה או תחליף להתייעצות אישית עם רופא מומחה מוסמך בתחום.
פרופ'.מ. עינת פז מומחית לטיפולי פוריות, טיפולי פריון והפריה חוץ גופית
צרו קשר עם פרופ'.מ. עינת פז מומחית לטיפולי פוריות, טיפולי פריון והפריה חוץ גופית
Ⓒ כל הזכויות שמורות לפרופ'.מ. עינת שלום-פז
Produced by Webzilla